Mázolás szépen, tartósan!

Szponzorált tartalom

mázolás
mázolás

A fa csodálatos anyag, széles körben kerül felhasználásra. Régen a nyílászárókat, ablakokat és beltéri, valamint kültéri ajtókat egyaránt fából készítették. Hiába a sok új anyag, sokan még mindig ragaszkodnak a fa természetességéhez és nem esnek kétségbe, ha felújításról van szó, hiszen a fából készült ablakok és ajtók felújítása megoldható!

Itt kerül képbe a mázolás, amely bár egyszerűnek tűnhet, mégis komplexebb feladat, mint azt elsőre gondolnánk! Mázolással szépen megőrizhetjük a különböző fa elemeket otthonunkban. Mi a teendő, ha van egy kopott ajtónk vagy ablakunk, amit szeretnénk felújítani?

Az első lépés mindig a régi festékrétegek eltávolítása. Bár kapható már olyan festék, amelyet szinte bármire kenhetünk alapozás nélkül, a tartósság jegyében érdemes mégis foglalkozni az előkészületekkel! Az igényes mázolás egyik alapfeltétele, hogy a mázolni kívánt felület legyen sima és tiszta.

Először tehát le a régi festékkel! Ehhez használhatunk hőlégfúvót, spaklit vagy más ideillő eszközt, melyekkel könnyebben meg tudunk válni a felesleges rétegektől. Jöhet a csiszolás, lehetőleg egy közepesen durva papírral. Ha lehámoztuk ezeket, akkor elő fognak jönni a hibák is, melyektől nem kell megijedni – a lyukak és mélyedések eltüntetésére is van megoldás! A mázolást megelőzően a fában keletkezett sérüléseket fatapasszal vagy gittel tudjuk eltüntetni. Ha kivártuk a száradási időt, akkor még mindig nem fogunk tudni mázolni, előbb ismét csiszolni kell a felületeket, majd teljesen portalanítani azokat. Ha ez megtörtént, jöhet az alapozás.

Amint lealapoztuk a felületet, máris közelebb kerültünk a végső munkálatokhoz, az utolsó lépésekhez. Következzen a mázolás! A jó minőségű festék és ecsetek nagy jelentőséggel bírnak a végeredmény minőségét tekintve. Válasszunk igényes, megbízható márkák termékei közül, akár zománc, akár vizes bázisú festékkel mázolunk!

A mázolás feladatok közé tartozik a radiátorok felújítása, ugyanakkor ide sorolható a fűtéscsövek mázolása is. Ezek mind felújíthatók és nem feltétlenül kell megválni tőlük a felújításnál, melyre egyébként is sok pénz el fog menni. Tehát spórolhatunk abban az esetben, ha magunk végezzük nel a felújítási feladatokat, viszont ezt csak akkor tegyük, ha valóban alaposan járunk el. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor érdemes a hudakpiktor.hu oldalon bemutatkozó festő-mázoló szakember segítségét kérni!